A két legfontosabb női nemi hormon az ösztrogén (ebből mindjárt három is van) és a progeszteron. Szabályos menstruációs ciklus esetén, tehát amikor minden rendben megy, először az egyik, majd a másik veszi át az uralmat két hétre, és egymást váltva fejtik ki hatásukat. A legfontosabb két terület, ahol működnek, az a petesejt/sárgatest és a méhnyálkahártya (endometrium).

Az ösztrogén megérleli egy tüszőben (follikulus) a petesejtet 2 hét alatt, ezután bekövetkezik a petesejt kiszabadulása, vagyis az ovuláció. Utána akár van megtermékenyülés, akár nem, a petesejt helyén a tüszőből sárgatest (corpus luteum) keletkezik, amely progeszteront termel. 

Az ösztrogén megvastagodásra, fejlődésre (proliferációra) készteti a méhnyálkahártyát (endometrium) amely az ovuláció után átalakul, szerkezete megváltozik és képessé válik különböző anyagok kiválasztására (szekréció). A progeszteron feladata ennek a szekretorikus endometriumnak a fenntartása, az esetlegesen bekövetkezett megtermékenyülés után pedig a méhnyálkahártyába való beágyazódás elősegítése.

 

Tájékozódjon, olvasson - és ha szükséges, kérdezze meg gyógyszerészét!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drpetendi.blog.hu/api/trackback/id/tr891686335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

női hormon 2010.02.24. 08:43:37

Tisztelt Petendi Úr!

Érdeklődő vagyok!
27 éves vagyok, és a progeszteron szintem a 21. napon még az 1 egészet sem éri el, tehát nagyon alacsony. Így felborult a hormonháztartásom, valamint nagyon sokat híztam pár hónap alatt.
Előfordulhat, hogy az alacsony progeszteron szint a hízás oka?
Valamint lassan szeretnék gyereket, de ilyen gyenge eredményekkel ez nem fog menni.
A hormonháztartásomat helyre szeretném állítani, hogyan lehetséges ez,és mennyi ideig tart (hány hónapot vesz igénybe)? Milyen módszerrel lehetséges ez, és persze mellékhatás mentesen.

Segítségét és válszát előre is köszönöm!
süti beállítások módosítása